• slider01b.jpg
  • slider03b.jpg
  • slider04b.jpg
  • slider05c.jpg

Lakhatási támogatás pályakezdőknek

A lakhatási támogatás vagyis más néven albérlet támogatást mindenki igénybe veheti, aki megfelel a megadott feltételeknek.pattern1a
Olyan vidékről Budapestre feljött pályakezdőknek és álláskeresőknek a legideálisabb, akik olyan albérletet, vagy kiadó szobát szeretnének bérelni, ami rezsivel együtt a 100 000 Ft-ot nem haladja meg, ugyanis ez a folyósítási összeghatár.
Ez esetben a munkaügyi hivatal egy évig teljes egészében kifizeti az albérleted összes költségét a bérleti díjtól a rezsin át mindent. Vidékről feltelepülő pályakezdőknek és álláskeresőknek a lakhatási támogatás egy tökéletes választás lehet, csak meg kell vizsgálniuk, hogy meg e felelnek a feltételeknek. A lakhatási támogatás igénylése egyszerű, folyósítása pedig mindenki számára automatikus, amennyiben a kritériumoknak megfelel.

Lakhatási támogatás kinek jár?

Lakhatási támogatás álláskeresőknek, pályakezdőknek, diákoknak, egyetemistáknak? IGEN! Lényegében mindenki megigényelheti és meg is kapja, amennyiben a lakhatási támogatás feltételei maradéktalanul teljesülnek. Ezáltal egy évig teljesen ingyen lakhatsz, kell ennél több?
A lakhatási támogatás igénylése Budapesten és más városokban is nagyon egyszerű, csupán utánajárást igényel, illetve a megfelelő papírok beszerzését. Amennyiben szülőként olvassa ezen sorokat úgy segíthet gyerekének, hiszen az albérlet támogatás igénylése egyetemistáknak sem jelenthet gondot, ugyanúgy folyósítják diákoknak is, mint pályakezdőknek, vagy álláskeresőknek. Nos, nézzük, mik a lakhatási támogatás feltételei.

Lakhatási támogatás feltételei

A lakhatási támogatás mindenkinek jár, amennyiben megfelelnek ezen kritériumoknak:
pattern1a
- minimum 6 hónapra megkötött, és minimum heti 20 óra munkaidejű megkötött érvényes munkaszerződésednek kell, hogy legyen.
- kelleni fog egy olyan albérleti számla, és bérleti szerződés, amivel tudod igazolni a lakhatásod. Lehet szoba, lakás is. Ez Magyarországon több, mint nehéz, hiszen a magánszemélyek kb. 1%-a, a cégek kb. 10%-a ad számlát az albérletről, vagy szobáról, amit kivennél. Érdemes olyan hirdetéseket keresni, amik alapvetően így vannak meghirdetve, hogy számlát adnak róla.
Az Euroline Ingatlan Zrt-től ilyen kiadó szobákat tudsz bérelni Budapest belvárosában úgy, hogy ebbe a 100 000 Ft-os árkategóriába bele is férsz, ráadásul az ingatlanok gyönyörűek, bútorozottak és gépesítettek.
- az albérlet támogatás feltételei a bejelentett állandó lakcím és a budapesti munkahely közötti minimum 100 km-es távolsága.
- a lakhatási támogatás feltétele továbbra az, hogy a lakóhely és a munkahely közötti napi tömegközlekedéssel történő munkába járás ideje minimum 5 óra.
- pályakezdőnek kell, hogy legyél, vagy csoportos leépítés miatt elvesztett munkanélkülinek, vagy minimum 1 hónapig regisztrált munkanélkülinek. Amennyiben ez megvan, akkor utána tudod igényelni.
- további lakhatási támogatás feltételei közé tartozik, hogy abban a városban, ahol dolgozni szeretnél, ott ne legyél lakástulajdonos, illetve a minimálbér 300%-ánál ne legyen több a fizetésed. További információt itt találsz az igénylésről: http://nfsz.munka.hu/engine.aspx?page=ak_tamogatasok_lakhatas

Budapesten lakhatási támogatás összege és mértéke

Az albérlet támogatás Budapesten és más városokban is egyforma, tehát az igénylő egységesen kapja a támogatást az államtól.
Egyedülállóként a lakhatási támogatás összege a következő:

1- 6 hónap között: 100 000 Ft

6- 12 hónap között: 60 000 Ft

12-18 hónap között: 40 000 Ft

Ez azt jelenti, hogy a lakhatási támogatás mértéke az első fél évben a legnagyobb, de egészen másfél évig kapja csökkentett összeggel az igénylő.

Albérlet támogatás Budapesten a gyakorlatban - Számla, utalás, nehézségekpattern1a

Ha lakhatási támogatás Budapesten történő igénylése a célod, úgy az alábbiakat kövesd időrendben és biztosan meg fogod kapni, illetve a lakhatási támogatás igénylése és kivitelezése nem lesz bonyolult számodra. 1. Amennyiben a fent említett kritériumok adottak, keress egy munkahelyet Budapesten, menj el meghallgatásra és csakis akkor lépj tovább a második pontra, ha biztosan fel is vettek és a cég hajlandó veled munkaszerződést kötni. Más városokban és Budapesten lakhatási támogatás utalása csak abban az esetben jár az igénylőnek, ha van érvényes munkaszerződése, azt be is tudja mutatni a munkaügyi hivatalnak. 2. Amennyiben felvettek a munkahelyedre keress egy számlás albérletet, ahol jól érzed magad. Ha a második pontra léptél és elkezdtél keresgélni, akkor láthatod, hogy bizony az albérlet támogatás számlaadással nem annyira egyszerű, hiszen a budapesti lakástulajdonosok nem szeretnek nagy részben számlát adni, mert akkor adózniuk kellene utána. Budapesten az albérlet keresés amúgy sem egyszerű, de ha a lakhatási támogatás számla igény is felmerül, tehát kizárólag számlás albérletek kerülhetnek csak szóba, akkor ez még inkább nehezítő tényező. Keress olyan kiadó lakásokat, vagy kiadó szobákat, akiknek a tulajdonosa cég, hiszen ott sokkal nagyobb esélyed van, mint egyszerű magánszemélyeknél. Amennyiben ezt elkezded akkor is látni fogod, hogy albérletek számlával csak igen nehezen elvétve találsz. Cégünknél viszont az albérletek számla adás tekintetében nem jelent gondot, hiszen mi mindenkinek számlát adunk, talán ezért is vagyunk az albérlet piac meghatározó szereplői. 3. Bonyolítás: Ha megtaláltad a kiadó számlás lakás, vagy számlás kiadó szoba hirdetésed, akik bérleti szerződést kötnek veled, akkor vedd ki úgy, hogy az első havi bérleti díjat nem készpénzben, hanem utalással egyenlíted ki a lakástulaj számlaszámára. A kettő havi kaució nyugodtan mehet készpénzben átadásra a lakástulajnak, arról csak egy átvételi elismervény szükséges a munkaügyi hivatalnak. Amennyiben az adott hónapot megkezdted, pl. hónap 13-án szerződsz le a lakásra, vagy szobára, úgy a 13-a és 31-e közötti tört havi bérleti díjat utald csak el a lakástulajdonos számlaszámára és kérd meg, hogy a számlát az adott hónap 13-ától 31-ik napjáig állítsa ki. Ezután minden hónap 1-étől 30., vagy 31-éig számlázzon teljes hónapot. Ez nagyon fontos, hiszen a munkaügyi hivatal így kéri, és csak bonyodalom lesz belőle, ha nem így teszel!
Ezután minden hónapban a saját bankszámládról utalva kell fizetned a bérleti díj és rezsi költségét a lakástulajdonosnak. Készpénzt nem fogadnak el még átadás átvételi elismervénnyel sem! Az utalás végrehajtásának sikerességéről és teljesítéséről az internetbanki felületedről le kell töltened egy banki igazolást minden hónapban, és el kell küldened számukra, mert ezt kérni fogja a munkaügyi hivatal és csak ezzel az igazolással fogja neked is a lakhatási támogatást utalni pár napon belül tovább a számládra, amit Te elutaltál a lakástulajdonosnak.pattern1a
Ha nem így teszel az első hónapban, ahogy leírtuk úgy kérheted vissza a lakástulajdonostól a készpénzt, hogy befizesd számlára, amit ő nem igazán fog tudni teljesíteni, mert bevételezte a cég házi pénztárába és nem tudja, hogy milyen jogcímen vegye ki számla nélkül és adja oda neked befizetésre, nem is beszélve, hogy a cégnek teljesen összekavarodik a könyvelése a készpénz és utalási adatai. Amennyiben első körben sikeresen beáll ez a rendszer, amit leírtunk, úgy az albérlet támogatás utalása a munkaügy részéről nem ütközik akadályba. Figyelem, ez csak olyan számlás albérletek esetén lehetséges, ahol bérleti szerződést kötnek veled. Lakhatási támogatás kérelem: miután ezekkel meg is vagy, akkor már semmi sem választ el a sikertől. A lakhatási támogatás igénylése meg is kezdődhet a szükséges nyomtatványok kitöltésével, amit az igénylő a lakóhely szerinti illetékes munkaügyi központban kell beadnia. Ezután más dolog nincs, mindennel meg is vagy. Így leírva lehet, nem tűnik túl egyszerűnek, pedig ha minden dolgot betartasz, amit leírtunk, akkor az albérlet támogatás összege és utalása is teljes lesz.

Lakhatási támogatás számla - Mindenki megkapja a pénzt?

 

Ha minden kritériumnak megfelelsz, amit leírtunk úgy a lakhatási támogatás Budapesten történő támogatását 90%-os valószínűséggel meg fogod kapni. Olyan furcsa esetek már történtek, hogy visszaéltek a cégekkel, nem volt érvényes adószáma a lakástulajdonosnak és egyéb más problémás dolgok. Ez viszont nagyon ritka, így kijelenthető, hogy ha minden alapfeltételnek megfelelsz, úgy a lakhatási támogatás igénylése, annak folyósítása számodra biztos és meg fogod kapni. Viszont arra nagyon ügyelj, hogy albérlet számlával Budapesten nem egy egyszerű dolog, de alapfeltétel! Amennyiben a leírtak közül nem volt minden világos, vagy kérdésed lenne ezzel kapcsolatosan, kérlek, keresd fel a lakcímkártyádon szereplő állandó lakóhelyed szerinti illetékes munkaügyi központot.

Elérhetőségeink

  CÍMÜNK: H -1062, Budapest, Váci út 1-3.
 Westend Offices, C torony 6. em.